Blog
2014 23 Jul

Ghid incepatori - 10 pasi in vederea obtinerii unui blog optimizat SEO - partea a a 2-a

Aici am inceput un articol pe care il consideram de folos tuturor celor implicati in blogosfera romaneasca si nu numai. Am discutat putin despre importanta unui blog optimizat corect din punct de vedere SEO si am oferit numai putin de cinci din cele zece sfaturi pe care speram sa le aplicati cu succes. Asa cum va promiteam, revenim si cu partea a doua a ghidului dedicat asa-zisilor debutanti in online, proprietari de bloguri personale sau nisate care doresc sa obtina maximul din munca pe care o presteaza cu atat constiinciozitate.

6. Realizati si implementati o harta a blogului(sitemap)

Nu ar trebui sa va induca in eroare termenul de "realizare a unui sitemap", intreaga operatiune necesitand mai degraba alocarea catorva minute decat o munca demna de un programator. Aveti nevoie de un plugin capabil sa genereze o harta a site-ului in mod automat si, din fericire, exista indeajuns de multe solutii.

Cel mai popular poarta numele de Google Sitemap Generator si poate fi gasit in portalul Wordpress.org. Este capabil sa genereze in mod automat un sitemap ce va fi gazduit pe serverul vostru in format XML. Odata generat, sitemap-ul poate fi incarcat cu usurinta in contul de Webmaster Tools in vederea indexarii tuturor articolelor, paginilor si fisierelor multimedia.

De ce este nevoie de un sitemap? Motoarele de cautare vor parcurge mult mai usor paginile interne ale blogului vostru si vor stii ce anume trebuie sa indexeze sau care sunt prioritatile.

7. Comentati constant pe alte bloguri

Comentariile pe bloguri au mai multe avantaje, unul dintre ele fiind insusi conturarea unui profil de link-uri. Odata adaugat un comentariu pe un blog urmarit, aveti oportunitatea de a plasa un backlink relevant catre blogul vostru, dar si posibilitatea de a realiza o legatura stransa cu proprietarul site-ului respectiv. Nu in ultimul rand, orice comentariu relevant se poate dovedi o sursa viabila de trafic pe care il puteti retine pe blogul vostru daca oferiti continut de calitate.

Sfatul nostru este sa evitati spam-ul plasand comentarii irelevante sau cu ancore de tip keyword, amplasarea numelui sau a nickname-ului fiind suficient in vederea obtinerii unui link cat se poate de natural.

8. Nu neglijati segmentul Social Media si construiti-va conturi pe retelele importante

Segmentul Social Media este un plus atat din punct de vedere al vizibilitatii, cat mai ales in vederea conturarii unei relatii stranse cu cititorii vostri. Nu in ultimul rand, link-urile provenite din profilele voastre sau alte pagini relevante pot avea efecte benefice din punct de vedere SEO.

De ce sunt importante link-urile provenite din Social Media? Google pune mare pret pe semnalele oferite de Facebook, Twitter, Pinterest sau Google+ si va considera fiecare share un semnal pozitiv. Primiti numeroase share-uri? Este un semnal al faptului ca blogul sau articolele postate de voi sunt relevante pentru cei care le citesc.

Imaginati-va ca un articol sau o pagina a blogului vostru primeste cateva zeci de like-uri sau tweets, un aspect suficient pentru a cataloga continutul drept unul util pentru utilizatori.

Ce puteti face pentru a avea un impact cat mai bun pe retelele sociale? Puteti incepe prin a urmari alti bloggeri mai recunoscuti decat voi, numeroasele voastre aprecieri urmand a va fi returnate la un moment dat. Odata realizate profilele pe Facebook, Twitter, Google + sau Pinterest, nu ramane decat sa va distribuiti continutul si sa raspundeti tuturor impresiilor venite din partea cititorilor, fiecare apreciere sau raspuns la mesajele lor avand un rol esential in vederea fidelizarii vizitatorilor vostri.

9. Nu uitati de pluginurile SEO

Sunt mai multe pluginuri SEO insa doar cateva dintre ele pot fi considerate cu adevarat importante si de real folos. Noi recomandam Wordpress SEO by Yoast, o unealta care va permite definirea campurilor meta, setarea unui numar nelimitat de sitemap-uri, definirea paginilor pe care doriti sa le indexeze motoarele de cautare si multe alte aspecte importante din punct de vedere SEO(vom detalia activitatea acestui plugin SEO intr-un articol viitor).

Alaturi de Wordpress SEO by Yoast, puteti incerca alte cateva module care va permit optimizarea pe pagina a blogului vostru. Alegeti un modul care sa stilizeze permalink-urile a caror forma nu este tocmai SEO friendly, instalati un plugin care sa va ajute la conturarea corecta a fisierelor robots.txt si htaccess, si nu uitati de imagini sau viteza de incarcare a paginilor.

10. Cititi, studiati si invatati baza optimizarii pentru motoarele de cautare

Nu este musai ca un blogger sa fie un expert SEO insa este de preferat ca acesta sa cunoasca macar baza a ceea ce numim noi optimizarea corecta a unui site. Gasiti numeroase resurse pe internet, inclusiv blogul nostru, drept pentru care nu ramane decat sa faceti un research in privinta articolelor de interes si sa cititi tutorialele, testele si concluziile unor persoane care lucreaza in domeniu.

Noi va oferim numeroase materiale ajutatoare, inclusiv ghiduri pentru incepatori menite sa va contureze o idee de ansamblu despre procesul de optimizare SEO. Odata ce ati deprins elementele de baza, nu mai aveti de parcurs decat cativa pasi marunti pana la capatarea unor cunostinte temeinice despre optimizarea SEO.

scris de

Laurentiu Iancu seo executive